Núdzové zásoby ropy SR ku koncu roka 2013 predstavovali 715.000 ton

05.05.2014 Bratislava

Bratislava 5. mája (TASR) - Celkové núdzové zásoby Slovenska ku koncu roka 2013 predstavovali 715.000 ton. SR tak vlani v súlade eurosmernicou udržiavala núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov na úrovni 95 dní priemerného denného čistého dovozu. Uviedol to Úrad vlády (ÚV) SR v zverejnenej Správe o bezpečnosti SR za rok 2013.

"Bola založená Agentúra pre núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov, ktorá vlastní núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov, zabezpečuje ich obstarávanie, udržiavanie a obmeňovanie a zodpovedá za ochranu štátu v tomto segmente v zmysle požiadaviek vyplývajúcich z eurosmernice," spresnila vláda v správe.

Spotreba surovej ropy SR sa podľa ÚV SR pokrýva na 99 % dovozom z Ruskej federácie. "Z hľadiska energetickej bezpečnosti a diverzifikácie v oblasti ropy sú naďalej pripravované dva strategické projekty, a to projekt rekonštrukcie a zvýšenia prepravnej kapacity ropovodu Adria na trase ropovodu Tupá – Maďarská republika, ktorý zabezpečí plnohodnotnú alternatívu dodávok ropy pre SR, teda rafinériu Slovnaft, v prípade prerušenia dodávok ropovodom Družba." Druhým je podľa správy projekt ropovodu Bratislava – Schwechat Pipeline (BSP), ktorý má prepájať ropovodný systém Družba s rafinériou Schwechat pri Viedni a s ropovodným systémom TAL a AWP. "Prínosom projektu bude zvýšenie významu slovenského úseku ropovodu Družba. V prípade prerušenia dodávok ropy ropovodom Družba bude možné ropovodom BSP zásobovať rafinériu Slovnaft reverzným tokom ropy z terminálu v Terste," dodal ÚV.
 

Vyberte región